მანამდე წამყვანი კარდიოლოგები ერთხმად ამტკიცებდნენ, რომ სისხლში ქოლესტერინის დონის მომატება გულის დაავადებების გამომწვევი მიზეზია. პაციენტებს დაუნიშნეს დიეტა, რომელიც ქოლესტერინის შემცირებას შეუწყობდა ხელს და ურჩიეს მათ რაციონში შეიტანონ ცხიმიანი საკვები. ასეთი დიეტის დაცვით, პაციენტების მდგომარეობა არ გაუმჯობესდა, ისევე როგორც სიკვდილიანობის რიცხვი არ შემცირებულა.ცოტა ხნის წინ ექიმებმა სენსაციური აღმოჩენა გააკეთეს, რის შედეგადაც მათ შეძლეს გულის დაავადებების ნამდვილი მიზეზის – სისხლძარღვების ანთების აღმოჩენა. მარტივად რომ ვთქვათ, ქოლესტერინს არ შეუძლია დაგროვდეს სისხლძარღვთა კედლებზე და გამოიწვიოს გულის მუშაობის დარღვევა, ანთებითი პროცესის არარსებობის შემთხვევაში იგი თავისუფლად მოძრაობს მთელ სხეულში.

ქრონიკული ანთების განვითარების მიზეზები: მხოლოდ ანთებას შეუძლია ხელი შეუშალოს ქოლესტერინის მოძრაობას, რაც, თავის მხრივ, წარმოადგენს სხეულის დამცავი რეაქციას სხვადასხვა ვირუსებისა და ბაქტერიების მოქმედებაზე. ქრონიკული ანთება განსაკუთრებით საზიანოა ჯანმრთელობისთვის და ცხიმიანი საკვების რეგულარულმა გამოყენებამ შეიძლება გამოიწვიოს იგი.

იმისათვის, რომ თქვენს ჯანმრთელობას ზიანი არ მიაყენოთ, არ უნდა გამოიყენოთ ზედმეტად მარტივი რაფინირებული ნახშირწყლები და ომეგა -6 ცხიმოვანი მჟავები. ქრონიკული ანთება შეიძლება შედარდეს ხისტი ფუნჯის მიღებასთან და კანის ძლიერ გახეხვასთან, სანამ სისხლდენას დაიწყება. მსგავსი სიტუაცია ხდება სხეულის შიგნით, თუ ადამიანი სწორად არ იკვებება. დაზიანებული სისხლძარღვოვანი კედლები ჰგავს მათ ხისტი ფუნჯით წებოს. სხეული რეაგირებს ასეთ სიტუაციაში ანთებით. მაშინაც კი, თუ დილით ტკბილი ფუნთუშას შეჭამთ, მთელი ომი შეიძლება განვითარდეს თქვენს შიგნით.

თუ ადამიანი ბევრ მარტივ ნახშირწყალს მოიხმარს, მაშინ სისხლში შაქრის დონე სწრაფად იზრდება. პანკრეასი რეაგირებს და იწყებს აქტიურად ინსულინის გამომუშავებას, რომლის ზემოქმედებით ზედმეტი შაქარი ცხიმად გარდაიქმნება. ზედმეტი შაქრის მოლეკულები ერთვის სხვადასხვა ცილებს, რომლებიც აზიანებენ სისხლძარღვების კედლებს. რამდენიმე ასეთი დაზიანებით ქრონიკული ანთება ვითარდება. ანუ რამდენჯერაც ჭამს ადამიანი უბრალო ნახშირწყლებს დღის განმავლობაში, ამდენჯერ იზრდება სისხლში შაქრის დონე.

თუ ტკბილ ფუნთუშას მიირთმევთ, მაშინ იგი შეიცავს არა მხოლოდ შაქარს, არამედ სხვადასხვა ზეთებს, რომლებიც შეიცავს ომეგა -6 ცხიმოვან მჟავებს. იგივე ზეთები გვხვდება ჩიფსებსა და დამუშავებულ საკვებში. ომეგა -6 ცხიმოვანი მჟავები სხეულს სჭირდება, რადგან ისინი ყველა უჯრედულ მემბრანაშია, მაგრამ ამ მჟავების სწორი თანაფარდობა უნდა იყოს ომეგა -3.

ომეგა -6-ის ჭარბი რაოდენობით, უჯრედები იწყებენ ქიმიკატების – ციტოკინების გამოყოფას და ისინი უკვე ანთების პროვოცირებას ახდენენ. როდესაც სიტუაცია უგულებელყოფილია, არა მხოლოდ გულის დაავადებები ჩნდება, არამედ ჰიპერტენზია, დიაბეტი, ალცჰეიმერის დაავადება. ადამიანის სხეულს უბრალოდ არ შეუძლია სრულად დაამუშაოს საკვები, რომელიც შეიცავს უამრავ შაქარს და ომეგა -6-ს.

როგორ შევაჩეროთ ანთება

ჯანსაღი დიეტა მოიცავს პირველ რიგში: დაუმუშავებელი საკვები; ახალი ბოსტნეული და ხილი; კარაქი და ზეითუნის ზეთები.
ანთების ეპიდემია წარმოიშვა ქოლესტერინის არასწორი თეორიის გამო, რომელსაც ექიმები მრავალი წლის განმავლობაში ხელს უწყობდნენ. ამიტომ, დააკვირდით თქვენს ჯანმრთელობას და შეეცადეთ მიირთვათ უფრო მეტი ჯანსაღი საკვები.

Facebook კომენტარები