გემრიელი და ძალიან ჯანსაღი საკვები! ბუნებამ წიწაკას უბოძა მძაფრი გემო, რადგან დაეფრთხო ცხოვრელები, რომლებიც ცდილობდნენ მის ჭამას. ამასთან, ადამიანის უნიკალური საჭმლის მომნელებელი სისტემა საშუალებას გვაძლევს ვჭამოთ ისიც, რასაც გვერდს უვლიან სხვები. ხალხი იყოფა ორ ტიპად:ვისაც უყვართ ცხარე საკვები და ისინი, ვინც მას ვერ იტანს. თუ თქვენ პირველი ტიპს მიეკუთვნებით მაშინ ძალიან გაგიმართლათ.

ბოლო წლების განმავლობაში, კვლევამ სულ უფრო დაადასტურა ცხარე საკვების ჯანმრთელობის სარგებელი, ხშირად ეწინააღმდეგება ხალხის რწმენას, რომ ცხარე საკვები არაჯანსაღია.  აქ მოცემულია ცხარე საკვების ჯანმრთელობის სხვა სარგებელი, რომელთა შესახებ უნდა იცოდეთ.

– ცხარე საკვები ხელს უშლის კუჭის წყლულს – ალბათ გსმენიათ მოთხრობები იმის შესახებ, რომ წიწაკას შეუძლია დაწვას მუცელი ან გამოიწვიოს წყლული. სინამდვილეში, წიწაკა შესანიშნავი პროფილაქტიკური საშუალებაა წყლულების საწინააღმდეგოდ. კაპსაიცინი ცივებში ანეიტრალებს სპირალურ ბაქტერიებს, რომლებიც იწვევს დაავადებას. გამოკვლევებმა დაადგინა, რომ მათ, ვინც კორეულ ან ინდურ საკვებს მიირთმევს, სამჯერ ნაკლები ალბათობა აქვთ კუჭის წყლულისგან, ვიდრე ისინი, ვისი საკვები რაციონიც ემყარება ტრადიციულ ევროპულ სამზარეულოს.

– ცხარე საკვები სასარგებლოა გულისთვის – წიწაკა ამცირებს გულსისხლძარღვთა დაავადებების რისკს LDL (“ცუდი”) ქოლესტერინის შემცირებით და სისხლში HDL (“კარგი”) ქოლესტერინის რაოდენობის გაზრდით. ბოლო პერიოდში კაპსაიცინმა სულ უფრო მეტად მიიპყრო მკვლევარების ყურადღება სისხლძარღვების კედლების გამაგრებისა და გულისცემის სტაბილიზაციის შესაძლებლობის გამო. გარდა ამისა, წიწაკა შეიცავს უზარმაზარ ანტიოქსიდანტებს, მათ შორის ისეთებსაც, რომლებიც ხელს უშლიან დაბერებას.

– წიწაკა ეხმარება გაციებასთან ბრძოლას – კაპსაიცინი ხელს უწყობს ცხვირის ლორწოვანი გარსის სპაზმს, ამსუბუქებს შეშუპებას და ამცირებს გამონადენს. შესაბამისად, რაც უფრო მწვავეა საკვები, მით უკეთესი. თუ ცხვირი დახშული გაქვთ, ჭიქა ცხელ ჩაის დაუმატეთ მწიკვი ჩილ წიწაკა, შეისუნთქეთ ორთქლი, შემდეგ კი დალიეთ ყლუპი – ეს გაასუფთავებს თქვენს ცხვირს და სუნთქვას გაადვილებს. კაპსაიცინის გარდა, ჩილი წიწაკა არის ვიტამინი A- ს მდიდარი წყარო, რომელიც ხელს უწყობს ცხვირის ლორწოვანი გარსის გაძლიერებას.

– ცხარე საკვები დაგეხმარებათ წონის დაკლებაში – კვლევის თანახმად, წიწაკა აუმჯობესებს ორგანიზმის მეტაბოლიზმს, ამცირებს შიმშილს და წვავს კალორიებს.

– დეპრესიასთან ბრძოლა – ცხარე საკვები ასტიმულირებს ორგანიზმში “ბედნიერების ჰორმონების” სეროტონინის და ენდორფინის გამომუშავებას, ამით ამცირებს ნერვულ სისტემაზე სტრესს სტრესული სიტუაციების დროს.

Facebook კომენტარები