ფიტოთერაპევტები ამტკიცებენ, რომ ამ წვენის ნახევარი ჭიქა მნიშვნელოვნად ასუსტებს დაავადების სიმპტომებს, ხოლო წყლულოვანი დაავადების დროს ისინი გამწვავების თავიდან ასაცილებლად კარგი საშუალებაა.კარტოფილი არის 75% წყალი, 17% სახამებელი და 1% ბოჭკოვანი. ასი გრამი ახალგაზრდა კარტოფილი შეიცავს 20 მგ ასკორბინის მჟავას, რაც ამ ვიტამინზე ადამიანის ყოველდღიური საჭიროების მესამედია. მართალია, შენახვის პროცესში, ნახევარი მათში იანვრისთვის რჩება, ხოლო აპრილისთვის – მხოლოდ მისი მეოთხედი. ამასთან, C ვიტამინი ასევე იკარგება არასათანადო მომზადების შედეგად. მის შესანარჩუნებლად გაწმინდეთ და დაჭრილი კარტოფილი უჟანგავი ფოლადის დანით, დააქუცმაცეთ მოხარშული კარტოფილი მხოლოდ ხის პესტელით და მოხარშეთ ბოლქვები მდუღარე წყალში.

ასკორბინის მჟავას გარდა, კარტოფილი შეიცავს ვიტამინებს A, B1, B2, B3, B6, B9, C, E, H, K, PP, ვაშლის, ოქსალიკის, ნიკოტინის, პანტოთენური, ლიმონმჟავას და ფოლიუმის მჟავებს, კალციუმს, მაგნიუმს, ფოსფორს, რკინას და განსაკუთრებით კალიუმს.
კარტოფილი შეიცავს ცხიმოვანი ცვლის რეგულატორებს: ქოლინს, მეთიონინს, გლუტამინის და ასპარტის მჟავებს. სახამებელს, რომელსაც შეიცავს კარტოფილის ბოლქვები, აქვს სკლეროზული თვისებები, ამცირებს ქოლესტერინის დონეს სისხლში და ღვიძლში. კალიუმის მარილების მაღალი შემცველობა სასურველს ხდის გულსისხლძარღვთა სისტემის სხვადასხვა დაავადებების მქონე ადამიანების დიეტაში.

კარტოფილი განსაკუთრებით ფასობს კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის დაავადებებისათვის: კუჭის წყლული და თორმეტგოჯა ნაწლავის წყლული, გასტრიტი მაღალი მჟავიანობით, გულძმარვა, ყაბზობის ტენდენცია ხალხურ მედიცინაში არის ვარდისფერი ბოლქვებისგან დამზადებული ახალგაზრდა კარტოფილის წვენით მკურნალობის სამკურნალო ტრადიცია.

ფიტოთერაპევტები ამტკიცებენ, რომ ამ წვენის ნახევარი ჭიქა მნიშვნელოვნად ასუსტებს დაავადების სიმპტომებს, ხოლო წყლულოვანი დაავადების დროს ისინი გამწვავების თავიდან ასაცილებლად კარგი საშუალებაა. კარტოფილის წვენს აქვს ტკივილგამაყუჩებელი მოქმედება კუჭისა და წვრილი ნაწლავის ლორწოვანი გარსის ეროზიასა და წყლულებზე.

კარტოფილის დეკორქცია ართრიტით დაავადებულებს ეხმარება, თუ ისინი იღებენ მას უზმოზე დილით, შუადღეს და საღამოს. ბულიონის გარდა, სასარგებლოა 2-3 ახალი კარტოფილის კანი, გახეხილი წვრილ სახეხზე.

კარტოფილის ახალი წვენი მკურნალობს მიკრო-ჭრილობებს ფარინგიტისა და ლარინგიტის დროს, ისინი ამ ნარევ ივლებენ პირში. ასევე, კარტოფილის წვენი მკურნალობს პაროდონტის დაავადებას.

ზოგადად, კარტოფილის ახლად მომზადებულ წვენს აქვს ანთების საწინააღმდეგო, ჭრილობის შეხორცება, შარდმდენი და მატონიზებელი მოქმედება. როგორც შარდმდენი საშუალება, წვენს სვამენ შეშუპების სამკურნალოდ და პროფილაქტიკისთვის. კარტოფილის წვენის მომზადება: კარტოფილის კანი კარგად გარეცხეთ  (უმჯობესია ვარდისფერი კარტოფილის ბოლქვები). კარტოფილი მოათავსეთ წვენსაწურ მოწყობილობაში ან უბრალოდ გახეხეთ წვრილ სახეხზე და შემდეგ გამოწურეთ წვენი.

კუჭისა და თორმეტგოჯა ნაწლავის დაავადებების დროს წვენი დალიეთ ჯერ 1/4 ჭიქაში, თანდათანობით მიიტანეთ 1 / 2-3 / 4 ჭიქა დღეში 3-4 ჯერ ჭამამდე 30-40 წუთით ადრე (ბოლო კვება ძილის წინ ) 20 დღის განმავლობაში. ამავე დროს, უნდა დაიცვას შესაბამისი დიეტა.

კუჭ შეკრულობისა და თავის ტკივილის დროს დალიეთ ნახევარი ჭიქა წვენი დღეში 2-3-ჯერ. გამოიყენება მხოლოდ ახლად მომზადებული წვენი, რომელიც შეგვიძლია გავაჩეროთ არაუმეტეს 10 წუთისა. გამოიყენეთ დამზადებისთანავე.

შედარებით ცოტა ხნის წინ გაირკვა, რომ ახალი კარტოფილის ბოლქვების წვენი აძლიერებს პანკრეასის ფერმენტულ გამოყოფას და აქვს შაქრის შემამცირებელი მოქმედება, რის გამოც ის სასარგებლოა შაქრიანი დიაბეტის დროს. საწყისი ერთჯერადი დოზაა 1/4 ჭიქა 2-3 დღეში ერთხელ (წვენი შეიძლება წყალში განზავდეს თანაფარდობით 1: 1). შემდგომში, კარგი ტოლერანტობით, ის 1 ჭიქით იზრდება დღეში 2-3-ჯერ.

კარტოფილის წვენი ნიახურისა და სტაფილოს წვენებთან ერთად სასარგებლოა საჭმლის მონელების დარღვევებისთვის: კარტოფილის წვენი შეიძლება დალიოთ მარტო ან შეურიოთ მოცვს, სტაფილოს ან თაფლს. გემო უმჯობესდება, მაგრამ სამკურნალო მოქმედება მცირდება.

ᲛᲜᲘᲨᲕᲜᲔᲚᲝᲕᲐᲜᲘ! კარტოფილის წვენი არ არის რეკომენდებული მძიმე შაქრიანი დიაბეტით დაავადებულთათვის, აგრეთვე კუჭის წვენის დაბალი მჟავიანობის დროს.

Facebook კომენტარები