კიტრის მწნილი არა მხოლოდ საყვარელ სენდვიჩს ან ბურგერს უნდა დაამატოთ ხრაშუნის და არომატის გამო, არამედ უნდა იცოდეთ,რომ ის ასევე შეიცავს უამრავ ვიტამინს და მინერალს.კიტრის სამშობლო ინდოეთია, სადაც მათ უხსოვარი დროიდან მიირთმევდნენ. ქრისტეფორე კოლუმბმა კიტრი ამერიკაში მე -15 საუკუნეში ჩამოიტანა. ხალხმა მისი დამწნილება დაახლოებით 4000 წლის წინ დაიწყო, რადგან შეენარჩუნებინათ და გაეხანგრძლივებინათ პროდუქტის შენახვის ვადა. დღეს კიტრის დამწნილება თავადაც შეგიძლიათ ან სასურსათო მაღაზიებში თავისუფლად შეძლებთ მის შეძენას, სადაც ნამდვილად უამრავი არჩევანია.

კვებითი ღირებულება: ბოსტნეულის უმეტესობის მსგავსად, მწნილიც თითქმის მთლიანად წყალს შეიცავს და ძალიან მცირე ცხიმსა და ცილებს. ისინი ასევე შეიცავს ბევრ მნიშვნელოვან ვიტამინს. დამწნილებული კიტრის კვებითი ღირებულება იცვლება სახეობის მიხედვით. ეს არის საშუალოდ 1 პორციისთვის: რეკომენდირებული ყოველდღიური მიღების 23% მოდის K ვიტამინზე, რომელიც აუმჯობესებს სისხლის შედედებას და აძლიერებს ძვლებს; ვიტამინის A-ს 21% -24% მოდის ყოველდღიურ ღირებულებაზე – მნიშვნელოვანია მხედველობის, იმუნური სისტემის და ჯანმრთელი ორსულობისთვის; კალციუმის 7% დღეში მოითხოვს მოზრდილებს ძლიერი ძვლებისა და კბილების და ნერვების ჯანმრთელობისთვის; ყოველდღიური მოთხოვნილების 5% მოდის კალიუმზე, რაც ნერვულ სისტემას სწორად მუშაობაში ეხმარება; თქვენი ყოველდღიური საჭიროების 3% -4% მოდის C ვიტამინზე, ანტიოქსიდანტი, რომელიც იცავს უჯრედებს დაზიანებისგან.

დადუღებული მწნილები: ფერმენტირებული საკვები, როგორიცაა კეფირი, კიმჩი და მისო, დაგეხმარებათ ნაწლავის სიჯანსაღის შენარჩუნებაში. მაგრამ სასურსათო თაროებზე მწნილის უმეტესობა არ არის ფერმენტირებული, ამიტომ საფუარი და ბაქტერიები გამოიყენება საკვების შესანარჩუნებლად. თქვენ შეგიძლიათ შეიძინოთ დადუღებული მწნილები სასურსათო მაღაზიაში ან გააკეთოთ საკუთარი ხელით. ეძებეთ ბუნებრივად დადუღებული ეტიკეტები. ასეთი პროდუქტის ქილის გახსნისას ზედაპირზე უნდა დაინახოთ ბუშტები – ეს არის შიგნით ცოცხალი ბაქტერიების არსებობის ნიშანი.სარგებელი ჯანმრთელობისთვის: ეხმარება საჭმლის მონელებას. დადუღებული მწნილები სავსეა კარგი ბაქტერიებით, რომლებსაც უწოდებენ პრობიოტიკებს, რომლებიც მნიშვნელოვანია ნაწლავის სიჯანსაღისთვის.

დაავადებასთან ბრძოლა: კიტრი მდიდარია ანტიოქსიდანტით, სახელწოდებით ბეტა-კაროტინით, რომელსაც სხეული გარდაქმნის ა ვიტამინად. კაროტინი არის ძლიერი ნაერთი, რომელმაც აჩვენა, რომ ამცირებს გულის დაავადებებს, ინსულტს, კიბოს, რესპირატორულ დაავადებებს და ა.შ.

შეიძლება გაათავისუფლოს კუნთები სპაზმებისგან:  ზოგიერთი სპორტსმენი ირწმუნება, რომ მწნილის წვენი ვარჯიშის შემდეგ ხელს უწყობს დაკარგული ელექტროლიტების სწრაფად შევსებას. ერთმა კვლევამ აჩვენა, რომ მწნილის წვენი შეიძლება ოდნავ უკეთესი იყოს, ვიდრე წყალი კუნთების სპაზმების შესამსუბუქებლად. მაგრამ ეს მტკიცებულებები არასაკმარისად არის დასაბუთებული.

ეხმარება შაქრის კონტროლს: მწნილის წვენი, განსაკუთრებით მასში შემავალი ძმარი, დაგეხმარებათ სისხლში შაქრის დონის შენარჩუნებაში. ეს სასარგებლოა დიაბეტის რისკის ქვეშ მყოფი ადამიანებისთვის.

რა არის საყურადღებო : მწნილის დიდი ნაკლი არის ის, რომ  სავსეა მარილით. მხოლოდ ერთი დიდი კიტრი შეიცავს 2/3 – ზე მეტს ნატრიუმს, რომელიც საშუალო ზრდასრულმა ადამიანმა უნდა მოიხმაროს მთელი დღის განმავლობაში. თქვენს რაციონში ძალიან ბევრ მარილს შეუძლია გაზარდოს თქვენი არტერიული წნევა, რაც თავის მხრივ ზრდის გულის შეტევის, ინსულტის, დიაბეტისა და თირკმელების დაავადების ალბათობას. ნატრიუმს ასევე შეუძლია გამოყოს კალციუმი ძვლებიდან, რაც ასუსტებს მათ და უფრო მეტად მტვრევად ხდის.

როგორ მოვამზადოთ მნნილი სახლში :  არსებობს საკუთარი მწნილის დამზადების ორი ძირითადი გზა. ერთი გზაა მათი ძმრით დაფარვა. კიდევ ერთი გზაა კიტრის მხოლოდ მარილითა და წყლით დუღილი. მეთოდის მიუხედავად, მიჰყევით ამ ზოგად რჩევებს: შეარჩიეთ ახალი, მყარი და დაუზიანებელი კიტრი; არ გამოიყენოთ იოდირებული მარილი; დაამატეთ კამა თესლი, ხონჩა, მდოგვის თესლი, ნიორი და ნებისმიერი სხვა სანელებლები; ფრთხილად მიჰყევით დუღილისა და დაკონსერვების ინსტრუქციას, რათა თავიდან აიცილოთ შიგნით მავნე ბაქტერიების განვითარება; დაკონსერვებული კიტრი შეინახეთ დახურულ ქილებში რამდენიმე კვირით ადრე, სანამ  მიირთმევთ.

Facebook კომენტარები