ვაშლი უმჯობესია მიირთვათ ახალი, ვიდრე დანამატი პიურეში, წვნიანში ან ცომეულში.მაგრამ შეგიძლიათ უპასუხოთ კითხვას რატომ? რატომ არის ეს პოპულარული ხილი ასე კარგი ჩვენი ჯანმრთელობისთვის?არ მოაცილოთ კანი/არ გათალოთ! ვაშლის კანი შეიცავს ბოჭკოს ორი მესამედს, რომელიც მხარს უჭერს თქვენ საჭმლის მომნელებელ სისტემას მუშაობაში.პრიალა კანი ასევე შეიცავს უამრავ ანტიოქსიდანტს, რომლებიც იცავს თქვენს უჯრედებს თავისუფალი რადიკალებისგან, რამაც შეიძლება გამოიწვიოს კიბო, გულის დაავადება და ინსულტი.თუ პესტიციდების გამო წუხართ, უბრალოდ კარგად გარეცხეთ ვაშლი, სანამ დააგემოვნებთ.მეხსიერება და ალცაიმერი: ვაშლი შეიცავს უფრო მეტ მცენარეულ პიგმენტ კერცეტინს, ვიდრე სხვა ხილისა და ბოსტნეულის უმეტესობა. ეს მცენარეული ქიმიური ნივთიერება, რომელსაც ფლავონოიდს უწოდებენ, იცავს უჯრედებს მთელ სხეულში, ტვინის ჩათვლით. ვაშლი ასევე მდიდარია ანტიოქსიდანტებით, რაც გინაზღაურებთ სხვადასხვა სახის უჯრედების დაზიანებით გამოწვეულ მეხსიერების დაკარგვას.პანკრეასის კიბოს პრევენცია: კვარციტინი, რომელიც იცავს თავის ტვინის უჯრედებს, ასევე იცავს პანკრეასს კიბოსგან.მეორე ტიპის დიაბეტი: პანკრეასი მნიშვნელოვან როლს ასრულებს სისხლში შაქრის გადამუშავებაში. ვაშლში არსებული ფლავონოიდები ხელს უწყობენ პანკრეასის უჯრედების ჯანმრთელობას და ამ მნიშვნელოვანი სამუშაოს შესრულებას, რაც ამცირებს 2 ტიპის დიაბეტის რისკს.9-წლიანი გამოკვლევის თანახმად, ადამიანები, რომლებიც დღეში ერთ ან მეტ ვაშლს მიირთმევდნენ, 28% -ით ნაკლები ალბათობა აქვთ 2 ტიპის დიაბეტის განვითარებისა, ვიდრე მათ, ვინც არ მიირთმევს.წონის კონტროლი: ერთი საშუალო ვაშლი შეიცავს 3 გრამ ბოჭკოს. ეს საკვები ანელებს საჭმლის მონელებას და გეხმარებათ გრძნობდეთ თავს დანაყრებულად უფრო მეტ ხანს. ვაშლს ასევე აქვს დაბალი გლიკემიური დატვირთვა, რაც ნიშნავს, რომ ისინი სისხლში შაქარს ზედმეტად არ აგიმაღლებენ ან ჭამის შემდეგ შიმშილის გრძნობას გიქმნიან. ეს სასარგებლო მოქმედებები ხელს შეგიშლით საჭმლის მიღებისაგან და დაგეხმარებათ წონის შენარჩუნებაში.ნაწლავის ჯანმრთელობა: ვაშლი არის პექტინის ბუნებრივი წყარო, ხსნადი ბოჭკო, რომელსაც საჭმლის მომნელებელ სისტემაში გადააქვს საკვები და ნორმირებს საჭმლის მომნელებელ ტრაქტს. დამატებითი სარგებელი: თქვენს სასარგებლო ნაწლავის ბაქტერიებს უყვართ პექტინებით კვება. ზოგიერთი ექსპერტი მიიჩნევს, რომ პექტინი ხელს უწყობს სასარგებლო ბაქტერიების გამრავლებას, რამაც შეიძლება თავიდან აიცილოს ზოგიერთი ქრონიკული დაავადება და ნაწლავის კიბო.გულის ჯანმრთელობა: ვაშლში მცენარეული ქიმიკატების, პექტინისა და ბოჭკოს კომბინაცია ლაბორატორიულ კვლევებში გულისა და სისხლძარღვების უჯრედების დაცვას უწყობს ხელს. პექტინს და ბოჭკოს ასევე შეუძლია დაეხმაროს  “ცუდი” ქოლესტერინის შემცირებას, რომელიც გროვდება არტერიებში და იწვევს გულის დაავადებებს.იმუნიტეტი: მათ არ შეუძლიათ კონკურენცია გაუწიონ ფორთოხალს, მაგრამ 1 ვაშლი შეიცავს C ვიტამინის ყოველდღიური მიღების 10% -ს. ეს პლუს ხსნადი ბოჭკოვანი საშუალებაა, ამ ნაყოფს შესანიშნავ დაცვას უქმნის იმუნურ სისტემას მიკრობებისგან. თუ ავად გახდებით, ვაშლი დაგეხმარებათ სწრაფად გამოჯანმრთელებაში.მოერიდეთ თესლს: ჯანმრთელობისთვის სარგებლობის მიუხედავად, ამ ხილის ერთი ნაწილი შეიძლება ძალიან არაჯანსაღი იყოს. ვაშლის თესლი შეიცავს ამიგდალინს, ნაერთს, რომელიც ორგანიზმში გარდაიქმნება ციანიდში. თუ თქვენ შემთხვევით მიირთმევთ თესლს, ეს ნამდვილად არ მოგწამლავთ – თქვენს სხეულს შეუძლია თავისით გამოყოს ტოქსინები მცირე რაოდენობით ციანიდიდან. მაგრამ თუ ძალიან ბევრ თესლს მიირთმევთ, ამან შეიძლება თქვენ ჯანმრთელობას საფრთხე შეუქმნას.

Facebook კომენტარები